Course Sains Geomatik

Land Surveyor

               Salam kepada semua hari ini saya akan menerangkan apa itu Sains Geomatik. Pada mulanya ini adalah course yang saya dapat apabila isi kat Upu. Kemungkinan ramai orang x tau course ini adalah dalam bidang apa dan apa akan kita jadi apabila kita dah besar so xpe. Hari ini saya akan menerangkan apa yang patut anda tahu tentang course ini. Ramai juga akan cakap couse ini ada dlm list Upu yang ke 6,7 ataupun 8 lagi - lagi korang akan cakap ambil course ini ingatkan belajar geography tetapi anda semua silap. So mula2 course ini terdapat di UiTM Arau dan juga UiTM Seri Iskandar. Selain itu course ini juga terdapat di UTM KL utk Diploma dan UTM Skudai Utk Degree.


           Pada mulanya,course ini dikenali sebagai Ukur Tanah tetapi disebabkan perkembangan teknologi , ia telah dicampur sekali dengan Remote Sensing, GIS, dan GPS sebagainya ia menjadi Sains Geomatik. Kalau di UTM ia dikenali sebagai Geomatic Engineering. Di UiTM pula ada 3 branch iaitu Sains Geomatik, Sains Geomatik (GIS) dan Sains Geomatik (Remote Sensing) so tak payah risau sbb semuanya berbeza apabila berada di sem 4 dan ke atas. Sains Geomatik pun ada pada Institusi Politeknik Di seluruh Malaysia dan dikenali sebagai Diploma Ukur Tanah.


Kriteria yang Sesuai utk berada dalam course ini :
  1. TAHAN PANAS - Memang setiap semester kena buat kerja site bawah terik matahari selaluya 3 kali seminggu. So kalau xbleh tahan, nak jaga kulit, xnak gelap jangan mengada2 nak amik course ini terutamanya perempuan.
  2. Suka Belajar Luar Kelas - Malas atau bosan belajar dalam kelas yang boleh buat mengatuk dan buat kerja site yang lebih best.
  3. Suka Calculation - Setiap semester mesti ada subjek calculation x kisahlah dari semester 1 hingga semester 6.
  4. Tak Cepat Mengeluh - Setiap hari ada site kena angkat barang2 dari bengkel terutamaya total station & theodolite so kalau berat pun kenalah jugak angkat. Bacaan x masuk ataupun ada error kenalah buat balik site tu dan juga rasa balik kepanasan yang melampau. Kena buat report yang banyak untuk hujung semester.
  5. Banyak Kerja Site - Cadastral Survey,Engineering Survey.Astronomy dan Geodessy adalah subject yang 50 peratus di site dan ada JUPEM training pada setiap sem 4 selama sebulan di setiap ibu negeri.
Antara subjek - subjek yang kena belajar :
  • Cadastral Surveying (Traverse)
  • Engineering Surveying (Levelling & tacheometry)
  • Field Astronomy (Tgk matahari)
  • Geodetic Studies (Kaji bentuk muka bumi)
  • Physics
  • Calculus 1
  • Cartography ( Belajar buat map)
  • Hydrography (Ukur bawah laut)

Scope Pekerjaan apabila tamat belajar :
  • Surveyor (Jurukur Tanah - Secara amnya gaji yang sikit bergantung pada projek)
  • Hydrographer - (Bekerja dgn syarikat perkapalan dan ukur bawah laut kemungkinan gaji yang tinggi)
  • GIS - (Bekerja dalam pejabat dan x perlu kerja bawah matahari, gaji lebih tinggi daripada kerja survey)
  • Lecturer  - (kerja yang relax dan sesuai utk perempuan, lagi - lagi gaji pun okay dan x payah nak risau sbb student x banyak teori mcm course lain )

P/S : itu sahajalah yang saya dapat membantu kepada sesiapa yang teringin ambil couse ini.Best Of Luck.

30 comments :

  1. Hai . Nak tanya blh . Dalam upu kan ada list utk sains geomatik ni . Semua sekali ada tiga . Sains geomatik Sumber alam , sains geomatik sistem maklumat geografi dgn sains geomatik . Kat uitm mana je eh yg ada course ni ? Saya takot bila apply dapat kat sabah dgn sarawak . Please terangkan pasal uitm apa yg ada course ni . Thanks tau .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jwb tkleh camna?haha ok camni...
      1.Sains Geomatik (Sbr.Alam)
      2.Sains Geomatik (GIS)
      3.Sains Geomatik
      Ketiga-tiga yang kat atas ni sekarang cuma ada kat UiTM Arau kat Perlis tu je buat masa ni dan jangan risau tkde pun kat Sabah dgn Sarawak

      Delete
  2. salam.saya rasa nak ambik course ni.tapi masalahnya saya tak de basic dalam fizik.saya tak ambik fizik dekat sekolah dulu.rasa rasanya boleh ke?

    ReplyDelete
  3. asalam,saya nak tanya belajar course ni full english ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,buku2 kebanyakan dalam English tapi pembelajaran semua tu dalam Bahasa Melayu lg2 masih ramai yg tk reti speaking so lecture selalunya dalam Bahasa Melayu

      Delete
  4. assalam..wajib x subjek geo spm untuk ambil couse ni?

    ReplyDelete
  5. salam..sains ukur dan geomatik sama ker??kalau xmnat fizik dgn addmath bleh ker survive dgn kos nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah nama memang sama, minat bole diterapkan dalam diri yang penting nya kerja site aja

      Delete
  6. Saya dapat tawaran Dip. Ukur Bangunan. Sebelum ni study kat inspen Sijil Penilian Hartanah. Dan bakal menetap di UiTM SI 22Nov ni. Blog ni banyak sgt membantu. Terutama nak dpt hostel yg baru. Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Takdehal la..Sama - sama kita saling membantu antara satu sama lain

      Delete
  7. salam sy bdk lepasan spm..sy berminat utk ambik course ni.ada x biasiswa yang dtawarkn ketika blajar bidang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang says tahu takde pelajar yang menggunakan biasiswa cuma ada Sumner kewangan yang boleh Bantu iaitu Yayasan Negeri dengan Zakat UiTM

      Delete
  8. salam. kos ni ada peluang kerjaya x dalam oil and gas petronas?

    ReplyDelete

  9. Blogger arefiz man said...
    Saya Sarah budak lepasan spm 2015.sy dpt kos geomatik kat politeknik kulim Kedah,sy nak Tanya betul Ke orang kata perempuan Susah dapat kerja dalam bidang geomatik ni??..Dan Saya nak Tanya geomatik ni ad belajar tentang engineering Ke??APA perbezaan Antara geomatk dengan Sains geomatik?

    ReplyDelete
  10. nk tnya boleh?sain geomatik sumber alam xprlu geo kn.so klau sya ada geo spm, pluang sya lbh luas ka dua memerlukn jumlah A yg dtetpkn dlm kputusn spm untk ambk bidang ney?

    ReplyDelete
  11. If ambil course sains geomatik nie, ad peluang yg cerah tak utk jadi ahli geologi??

    ReplyDelete
  12. If ambil course sains geomatik nie, ad peluang yg cerah tak utk jadi ahli geologi??

    ReplyDelete
  13. salam saya nak tanya, course ni ada peluang untuk dapat kerja? especially perempuan. and boleh ke dapat kerjaya dalam oil and gas petronas ?

    ReplyDelete
  14. salam, boleh kongsi cth tajuk thesis?

    ReplyDelete
  15. hye . kalau jadi juru ukur lumayan x pendapatan ? maksud sikit tu berapa ya purata

    ReplyDelete
  16. Gaji hydrography kat laut tu selalunya berapa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. based on your experience.. kalau dah ad experience in hydrographic survey, boleh lah kalau nk demand gaji tinggi.. selalunya compnay besar yang buat kerja hydro ni antaranya ialah fugro (singapore), sapura kencana, and other company LS yg ad buat kerja hydro.. tapi klau nak kerja dlm bidang ni tahap kerinduan jgn tinggi la, tambah2 klau yg dah kahin.,. sbb kdang2 smpai 3 bulan dok atas kapal..

      Delete
  17. Hi. result spm nk yg macam mana eh untuk sambung kos ni?

    ReplyDelete
  18. Hi. result spm nk yg macam mana eh untuk sambung kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply upu dik.. antara u yang menaarkan kos ni uitm, utmkl, politeknik ( puo, merlimau, kulim, polisas )

      Delete
    2. msuk puo lh...sy student geomatik puo...kos nie best utk org yg thn pns n bijak kira2

      Delete
  19. Assalamualaikum, klau nk jdi pnsyarah, kna smbung degree ke mcm mna

    ReplyDelete

Hantarkan Komen Anda