Hari Pertama di UiTM Seri Iskandar


               
Bangunan Administration
              Hari ini adalah hari pertama saya menjejaki UiTM sebagai mahasiswa dgn pelbagai perasa yang gerun,gembira, dan juga sangat berdebar.Sebagai student baru di sini,saya pun berharap banyak pengalaman yang menyeronokkan kerana zaman ini adalah zaman paling best sebagai student,So the first thing is bila masuk pagar UiTM S.I mmg awal2 dah rasa homesick tu perkara biasa.Untuk orang yang duduk di asrama cuma perkara biasa2 je.



       So System UiTM ni menggunakan Drive-Thru registration, so bila masuk je pagar UiTM,akan ada student yang menjaga setiap pit untuk menunjuk bagaimana untuk mendaftar.Mula2 saya berhenti di dpn FSPU,mereka bagi saya satu kad iaitu bilik kolej atau kediaman di sini.Alhamdullilah saya dapat tinggl di kolej teratai.Utk pengetahuan semua,blok teratai adalah blok idaman setiap student (blok baru aka cantik & moden).Mmg permulaan yang baik sekali di sini.Setiap bilik ada yang 4 org dan juga 3 org sebilik .Sesiapa yang dapat blok yang jauh2 seperti cempaka , kekwa , cemara dan damar.(Anda ini mmg x bernasib baik) haha. Blok lelaki hanya ada 4 iaitu Teratai,Dahlia,Angsana, dan Bidara.

       Bila mula2 sampai tu kena lah register nama kat blok masing2 pastu letak barang seperti bantal,pakaian,makanan, dan lain2.Time register tu hari sabtu dan ahad,so mmg semuanya student2 yang baru.Nak atau x,kenalah berkenalan dgn mereka semua,ada yang dari bandar dan juga kampung.Diorang semua tu part 1 sama dgn saya.Selepas berkenalan 2 , saya mula lah baca satu slip bahawa orientasi bermula pukul 6 pada hari tu.Rasa mcm nak balik rumah je bila dgr perkataan orientasi tu 

Apabila dah selesai letak barang ,kita sekeluarga pergi makan tengahari dulu dkt bandar u,bandar u ni adalah tempat "lepak" student2 uitm ni.Mmg x sah kalau xde student Uitm Kat sini haha lagi2 kat Tesco bandar U tu.





Tesco (Sekadar gambar Hiasan)


   Selepas mkn dgn fmily,dah tiba masanya utk pulang ke UiTM S.I kembali..Barang2 keperluan dah ltk so cuma tinggal diorang nak balik je.Mula2 rasa agk x sedia lg x ddk dgn family lg2 student yng bkn dari asrama tp lama2 balik rumah sbnarnya lagi membosankan haha.Tu pun kalau  kuat lepak dgn kawan2 sbb tu kat u kena buat ramai kwn, nanti baru senang kalau nak buat apa2.Apabila family day blk,saya duduk dlm bilik dan mula mengenali roomate2 baru,diorang ni sebenarnya otak mcm saya jgk2,so kitorang pun senang nak sembang2.Pada pkl 6 pm akan ada orientasi yang akn bermula utk seminggu tp sblm tu saya pusing2 kat UiTm utk mencari ramai kawan dan melepaskan kebosanan yang terlampau pada hari yang pertama.

 1.  Apa yang saya dapat tau mulanya di sini ada 5 Fakulti iaitu :

  • FSPU  (fakulti senibina dan ukur)
  • FSSR ( fakulti seni reka dan sen bentuk)
  • FSKM ( fakulti sains komputer dan matematik)
  • FP ( fakulti perakaunan)
  • FPP(fakulti pengurusan pejabat)
2.Student Enrollment

  • Diploma - 10,000
  • Degree - 3,000

Total Student = 13,000

3. Dewan Makan ada 5 :

  • Uptown (Bersebelahan Bank Islam)
  • Dataran Amanjaya (Menghadap Padang UiTM)
  • DM Indera Mulia (Siswa & Siswi)
  • DM Pasir Salak (Siswi)
  • DM Indera Sakti (Siswa)
  • Downtown (Start 8pm)
4. Masjid (Pusat Islam) & Dewan Sri Iskandar (DSI)

P/S : Itu sajalah yang saya dapat ungkapkan untuk adik-adik yang akan menjadi student kat sini.Moga2 dapat memberi panduan kepada anda semua.Inshaallah. 

33 comments :

  1. Terima kasih di atas perkongsian.

    ReplyDelete
  2. Untuk Permudahkan Korang Semua.Insha Allah.

    ReplyDelete
  3. Ape facilities sekitar uitm sri iskandar eh? Slain tesco?

    ReplyDelete
  4. Ape facilities sekitar uitm sri iskandar eh? Slain tesco?

    ReplyDelete
  5. follow back ye. sy pun student sana xD

    ReplyDelete
  6. saya nk tumpang tanya. dokumen2 yang kita bawa semuanya perlu bagi waktu bila ye..?waktu orientasi ke?

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Samalah kita.nnt kita jumpa haha

      Delete
    2. Samalah kita.nnt kita jumpa haha

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Fuh x sabar nak masuk... ambik ukur bahan.. nnti kita beramah mesra.. btw leh bagi info tntang mds.. sya dengr perkara bukan2 ja😂??

    ReplyDelete
  9. wow.. tak sabar nak masuk... Saya dapat fssr, fotografi. intake july 2018.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Saya dpat quantity serveyor, on july 2018

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah . Nanti kita kenal2 lah yee

      Delete
  13. Saya dpat quantity serveyor, on july 2018

    ReplyDelete
  14. Aku dpt fssr(ceramic)..so nnti kita berkenalan lah ye..nama aku faris

    ReplyDelete
  15. Aku dapat dip bangunan ..ade spe2 bole trgkan x dip ni cmne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun dpt dip bangunan..selamat berkenalan..

      Delete
    2. Dip Bangunan ni maknanya construction....asalnya Dip Binaan...tpi sebab ada kene mengena dgn jkr, ia panggil diploma bangunan

      Delete
    3. Dip Bangunan ni maknanya construction....asalnya Dip Binaan...tpi sebab ada kene mengena dgn jkr, ia panggil diploma bangunan

      Delete
  16. Ade sesapa yg dpt reka bntuk dlman x? ��

    ReplyDelete
  17. Yg dpt kt S.I. ni bole la kita kenal-ii yee.. sye msuk july ni...

    ReplyDelete
  18. Ada yg dpt fssr(seni halus)?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Ade spe-ii dpt FSPU, ukur bngunan tak??

    ReplyDelete
  21. awak nanti kita kenal kenal tau hihi

    ReplyDelete
  22. sesape dpt yg ukur bangunan takk? fspu

    ReplyDelete

Hantarkan Komen Anda